• home
  • nieuws
  • Tijdelijk verlaagd btw-tarief van 6% voor afbraak en heropbouw

Tijdelijk verlaagd btw-tarief van 6% voor afbraak en heropbouw

15/02/2021  ⋮  Verlaagd btw-tarief mogelijk voor nieuwbouw

Tijdelijk verlaagd btw-tarief van 6% voor afbraak en heropbouw

Sinds 1 januari 2021 geldt er een tijdelijk verlaagd btw-tarief van 6% voor de afbraak en heropbouw van woningen in België. Deze maatregel is geldig tot 31 december 2022 en heeft als doel de bouwsector een extra stimulans te geven. Daarnaast speelt ook duurzaamheid een rol. Het doel is om de verouderde woningen te vervangen door nieuwe energiezuinige exemplaren. Normaal gezien is het standaardtarief van 21% BTW van toepassing op nieuwbouw. Met deze nieuwe regeling betaalt u dus maar 6% op de constructiekosten van uw woning of appartement.

Deze nieuwe maatregel is aan enkele voorwaarden verbonden. We geven de belangrijkste voorwaarden hier kort weer.

  • De nieuwe woning of het nieuwe appartement is jouw enige woonplaats. Je mag dus geen andere eigendommen bezitten. De regel is dus niet van toepassing voor investeerders.
  • Je bent de eigenaar of vruchtgebruiker van het pand. Als je als naakte eigenaar niet in het pand woont, moet je nog steeds 21% btw betalen.
  • De nieuwe woning of het nieuwe appartement dient voor minstens 5 jaar je enige en eigen woonplaats te zijn.
  • De woning heeft een maximale bewoonbare oppervlakte van 200m2. Dit maximum geldt zowel voor huizen als voor appartementen.

Om van dit gunstregime te kunnen genieten moet er een verklaring, met de bijhorende documenten, worden ingediend bij het bevoegde BTW-kantoor. Vervolgens kunnen de facturen, opgemaakt voor 31 december 2022, aan 6% gefactureerd worden.

Bron : www.vlaanderen.be

Wij houden jou graag op de hoogte!

Ontvang exclusieve uitnodigingen voor onze lanceringsevenementen en krijg altijd de laatste updates over onze projecten. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Verplicht veld
Vul een geldig e-mail adres in.
Verplicht veld

Een of meerdere velden bevatten een fout. Probeer opnieuw.

Een of meer velden bevatten een fout. Controleer de velden en druk nogmaals op inschrijven.

Bedankt, u bent succesvol ingeschreven op onze nieuwsbrief!

Veraltis gebruikt jouw persoonsgegevens vanaf nu ook om de diensten te optimaliseren en deze waarvoor jij kiest te personaliseren. Door op “verdergaan” te klikken of door verder te surfen, erken je deze aangepaste algemene voorwaarden en cookieverklaring gelezen te hebben.